Predstavili sme prvé elektronické závory v Slovenskom raji
Predstavili sme prvé elektronické závory v Slovenskom raji

Predstavili sme prvé elektronické závory v Slovenskom raji

V dňoch 9. – 10. 11.2023 sa konala Záverečná konferencia Správy Národného parku Slovenský raj so sídlom v Spišskej Novej Vsi zameraná na zhodnotenie „Realizácie vybraných aktivít vyplývajúcich z programov starostlivosti o Národný park Slovenský raj CHVÚ Slovenský raj„.

Jednou z aktivít Operačného programu „Kvalita životného prostredia – kód:NFP310010CPL5“ financovaného z fondov EÚ bolo osadenie mechanický a elektronických závor vo vybraných lokalitách Národného parku.

Národný park Slovenský raj – 9.10.2023, prezentácia elektronickej závory

Na predmetnej konferencii sme dostali možnosť odprezentovať naše unikátne konštrukčné riešenie elektronickej závory s kontrolou vstupu, špeciálne navrhnutej na pre projekt Narodného parku. Záverečná konferencia projektu bola určená pracovníkom správ národných parkov, štátnej ochrany prírody, obhospodarovateľom lesov
v národných parkoch, štátnej správe životného prostredia a lesného hospodárstva a ďalším záujemcom a odborníkom v danej oblasti.

Pripravili sme komplexné riešenie závory s elektronickým odblokovaním a správou na diaľku cez cloudovú službu SSO (Správa smart objektov). Pri navrhovaní konštrukcie elektronickej závory museli byť zohľadnené mnohé špecifiká jej umiestnenia, t.j. lesné prostredie, nemožnosť prívodu elektrickej energie, výrazný vplyv vonkajšieho prostredia, zhoršené podmienky (tienenie stromov) pre podporné napájanie napr. solárnymi panelmi, jednoduché ovládanie a manipulácia pri prejazde závorou a nakoniec aj pevnosť a trvácnosť celého projektu.

Národný park Slovenský raj – 9.10.2023, prezentácia cloudového riešenia SSO

Pre kontrolu prístupu sme použili iKURA sada – kompaktné riešenie batériového prístupového systému bez potreby externého napájania s možnosťou pevného uchytenia elektronickej časti vo vnútri konštrukcie závory. Sada obsahuje bezkontaktnú čítačku, ktorá je nízkoodberová a nevyžaduje aktivačné tlačidlo, čo výrazne zrýchľuje odomykanie zámku a uľahčuje manipuláciu pre oprávnených užívateľov. Celý systém je optimalizovaný na prevádzku bez pripojenia do stálej elektrickej siete, napájané je dobíjateľnými AKU batériami. Na ovládanie elektromotorického zámku sa používajú RFID elektronické čipy s DESFire technológiou, ktorá zabezpečuje vysokú dátovú bezpečnosť a ochranu pred vytváraním nelegálnych kópií čipov.

Každá elektronická závora je pripojená do RYS CLOUDu a správu čipov (prideľovanie opravení, blokovanie, pridávanie čipov, kontrolu stavu batérie, kontrolu prístupov a pod.) si poverení pracovníci Národného parku vykonávajú na diaľku cez službu SSO.

Foto: RYS