Kontajnerové stojisko v Ružovej doline
Kontajnerové stojisko v Ružovej doline

Kontajnerové stojisko v Ružovej doline

V priebehu mesiacov september a október 2024 sme pracovali na príprave a výstavbe nového kontajnerového stojiska na ulici Ružová dolina 12 a 14. Výstavba bola podporená aj dotáciou z rozpočtu mestskej časti Bratislava-Ružinov (dotácia na vybudovanie podzemných a polopodzemných kontajnerov).

Kontajnerové stojisko spĺňa všetky parametre pre zvýšenie kvality bývania obyvateľov Ružovej doliny a bolo vybudované v súlade s Manuálom pre stavbu a rekonštrukciu kontajnerového stanovišťa vo verejnom priestore hlavného mesta SR Bratislavy (Útvar hlavnej architektky 6/2020), na vypracovaní ktorého sme spolupracovali ako odborný poradca.

Stojisko je zabezpečené batériovým nízkoodberovým prístupovým systémom – iKURA sada s pripojením do cloudovej služby SSO (Správa smart objektov). Sada obsahuje integrovanú čítačku a napájací blok, na bráne je inštalovaný elektromotorický zámok a pre odblokovanie brány používajú obyvatelia bezkontaktné prívesky (čipmi) s technológiou DESFire bez možnosti vytvárania neoprávnených kópií, t.j. komunikácia medzi čítačkou a príveskom je šifrovaná. Celá elektronika je inštalovaná v rámci konštrukcie a nie je potrebná žiadna kabeláž ani tzv. „zobúdzacie“ tlačidlo. Čítačka je skrytá a chránená pred poškodením. Pre otvorenie dverí stačí podržať čip na vyznačenom mieste cca 1 sekundu a celý systém sa aktivuje a odblokuje bránu. Čítačka je optimalizovaná tak, aby kovová konštrukcia neovplyvňovala jej funkčnosť.

Výhodou riadiacej jednotky iKURA je možnosť uložiť do pamäte zariadenia viac individuálnych databáz, čo uľahčuje sprístupnenie stojiska pre pracovníkov odvozu odpadu OLO a.s. Rovnako je to vhodné riešenie aj pre stojiská , ktoré sú zdielané viacerými bytovými domami.

Konštrukcia stojiska je z nerezu doplnená o WPC drevoplastové dosky, ktoré nevyžadujú povrchovú údržbu a sú odolné voči poveternostným vplyvom, nehrozí ani napadnutie škodcami, či plesňou.

Pozrite aj : Manuál pre stavbu a rekonštrukciu kontajnerového stanovišťa si môžete Stiahnuť TU

Foto: RYS